Jeg taler sikkert til mange i kveld som vet at de er uomvendt. Du vet at om du stupte død ned på gulvet i dette øyeblikk, så stupte du like i hvelvete… (O. Hallesby, Nrk Radio 25. januar 1953)
Dagen etter Ole Hallesbys tordentale kunne man lese følgende på Dagbladets førsteside: «Norsk Rikskringkasting stilte seg i går ettermiddag til disposisjon for svovelpredikanter av verste slag.» Avisen innhentet kommentarer fra både kringkastingssjef og formann i kringkastingsrådet. Sistnevnte sa at det var ikke opp til NRK å sensurere Kirkens bekjennelsesskrifter: «Har vi en statskirke, må vi ta statskirken som den er.»
Men debatten endret raskt karakter til å dreie seg om hvor romslig kirken skal være. Som Schjelderup treffende uttalte; "Hvis de som ikke trodde på et brennede Helvete ikke skulle høre hjemme i Den norske kirke, da ville det bli god plass i kirken." Samtidig aktualiserte Helvetesdebatten spørsmålet om statskirkens stilling. I en serie lederartikler i perioden februar til mars 1953 tok Dabladet orde for at man man måtte se nærmere på dette spørsmålet. Dagbladet konkluderte med at siden «Hallesby og hans hird» nå har makten over Kirken, med sin tro på helvete og andre gamle dogmer, er det ingen rimelighet i at alle de som ikke tror på dette, skal bidra til finansieringen av helveteslærens forkynnelse: «Den læren bør de forkynne på egen bekostning ved at staten skilles fra Kirken».
Senest i februar i år blusset debatten opp igjen, etter at predikant Tor André Haddeland i Indremisjonsforbundet i radiodokumentaren «Et sant helvete» kom med følgende ytring: Hvis du visste at det var en bombe som kom til å smelle om en halvtime, så hadde du advart alle. På samme måte som Ole Hallesby, presiserer han at dette var ment som en tankevekker. Bomben er helvete, skjebnen Gud har tiltenkt alle som ikke tror. I et debattinnlegg etter radiodokumentaren skriver Gunn Hild Lem: Religionskritikere har stilt spørsmål ved flere sider av helvetestroen. Sier virkelig teksten at livet har to utganger, himmel eller helvete? Er det forenlig med en god Gud? Og litt mer prosaisk: Hvordan påvirker det mennesker å tro på dette?
En nylig utgitt masteroppgave "Troen som ble en byrde" (B. Dybing, 2014) aktualiserer på ny hvilke konsekvenser som følger av usunn tro. Når det brukes ressurser på å forske på hvilken hjelp mennesker som blant annet er vokst opp med troen på et brennende Helvete trenger, så burde det være et varsku her. Kan vi bare fokusere på reparering, eller kan vi også forebygge? Hilde Langvann, 1.juli 2014 Organisasjonssekretær Hjelpekilden Norge Kilder Pål Repstad: "Mannen som ville åpne kirken" Gunn Hild Lem: "I Helvete heller" Brith Dybing: "Troen som ble en byrde" NRK Video: Helvetesdebatt Nrk Radio: Et Sant Helvete
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorier
All
Arkiv
October 2023
|