Prosjekt: Etter den vanskelige troen
|
HjelpekildenHjelpekilden ble opprettet som følge av at det mangler et offentlig hjelpetilbud til mennesker som har forlatt usunne religiøse miljøer. Vi ønsker å jobbe for å forbedre situasjonen for mennesker i denne sårbare gruppen, og tilbakemeldinger fra våre brukere viser at det viktigste behovet er etablering av samtalegrupper. Det er spesielt viktig at unge og unge voksne som har forlatt slike miljøer har et tilbud som forebygger utvikling av psykiske etterreaksjoner.
Prosjektets målSamtalegruppenes overordnede mål er å bidra til å bedre den psykiske helsen til mennesker som har forlatt usunne religiøse miljøer for slik å unngå langsiktige og alvorlige psykiske etterreaksjoner som depresjon, ensomhet, skyldfølelse, angst og sorg. Videre er det et mål at samtalegruppene vil bidra til å bearbeide religiøse traumer, bygge opp mestringsevne og evne til deltakelse i samfunnet, samt bygge opp selvfølelse og selvtillitt.
OpplæringsseminarErfaringene fra drift av disse samtalegruppene er legges til grunn for at Hjelpekilden ved Hilde Langvann og Brith Dybing har utviklet en metode som ligger til grunn for et opplæringsseminar for nye gruppeledere høsten 2016.
Ved opplæring av nye gruppeledere vil vi legge grunnlag for å starte opp samtalegrupper flere steder i landet i løpet av 2017-2018. |
Extrastiftlsen og Redd BarnaMed hjelp fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering gjennom Redd Barna har vi pr januar 2015 startet et to-årig prosjekt som tar sikte på utdanning av gruppeledere og oppstart av samtalegrupper flere steder i landet.
Vil du være med som deltaker, eller vil du hjelpe med å skape samtalegrupper i din by? Les videre, og ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema. TemaI prosjektets første del vil det etableres samtalegrupper i østlandsområdet. Samtalegruppene planlegges å være månedlige treff med varighet 1,5 timer. Antall medlemmer pr gruppe settes til 6-8 personer. Vi vil ta opp ulike tema som:
|
ExtraStiftelsen er frivillighetens egen stiftelse. Som en sentral aktør innen frivillighet og helse bidrar de til å realisere prosjekter og forskning som fremmer fysisk og psykisk helse, mestring og livskvalitet. Prosjektene spenner fra små, lokale aktiviteter ledet av ildsjeler, til forskningsprosjekter i verdensklassen. Stiftelsen består i dag av 31 medlemsorganisasjoner, og er en overskuddsmottaker fra Norsk Tipping.
"Dette er prosjekter som vi tror kan gjøre en forskjell i hverdagen og bety mye for veldig mange mennesker. Ikke minst takket være alle de frivillige rundt om i organisasjonene." |
Redd Barna gjennomførte for noen år siden et prosjekt som het ”Go On”, der ungdom som hadde brutt ut av isolerte, religiøse trossamfunn fikk et hjelpetilbud. Prosjektet avdekket at vi i Norge hadde liten kunnskap om barn som vokser opp i denne type trossamfunn.
Hjelpekilden har tidligere bidratt på et av Redd Barnas rettighetsseminar, der vi holdt innlegg om usunn sosial kontroll av barn som vokser opp i lukkede religiøse miljøer. Vi er veldig glade for å få realisert prosjektet "Etter den vanskelige troen" i samarbeid med Extrastiftelsen gjennom Redd Barna. |
Å gå gjennom en religiøs bruddprosess betyr mer enn å bytte tro. Det kan bety at du mister ditt nære familiesamhold, dine venner og i noen tilfeller, dersom du hadde rukket å etablere egen familie; også din ektefelle og barn. Når du i tillegg ble advart mot å knytte for sterke bånd til mennesker utenfor menigheten, kan det bety at du står helt uten nettverk når du har blitt utstøtt fra eller frivillig har valgt å forlate menigheten.
Vi som driver Hjelpekilden har alle kjent disse ulike utfordringene på kroppen. Vi har etablert en frivillig organisasjon for å samle vår kompetanse, slik at den kan brukes til å hjelpe andre som selv står i en vanskelig bruddprosess. |